Salade met meloen en Serranoham

Meloen met ham is een bekend voorgerecht. Je kunt met beide ingredienten ook een lekkere salade met meloen en ham maken.  Dit recept kan je gebruiken als voorgerecht voor 4 personen, maar is ook een heerlijke lichte maaltijdsalade voor 2 personen. Je kunt er alle kanten mee uit. Als maaltijd zeer geschikt bij erg warm weer. Heerlijk fris en ook lekker snel klaar.

Ik maak deze salade meestal klaar op een heel groot ondiep bord, bijvoorbeeld een pizzabord. Iedereen aan tafel kan dan voor zichzelf opscheppen. In een grote diepe saladebak vind ik zonde. Dat ziet er veel minder mooi uit.

Ingrediënten voor salade met meloen en serranoham

  • ½ galiameloen
  • 150 gram Serranoham
  • 75 gram rucola
  • 2 bolletjes mozzarella (liefst buffelmozzarella)
  • 50 gram pistache nootjes (wegen na het pellen natuurlijk)
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl honing
  • zout en peper

pistache nootjes voor de salade met meloen en ham

pistache nootjes voor de salade met meloen en ham

Hoe maak je een salade met meloen en ham?

  • De meloen halveren en de pitjes met een lepel er uit scheppen
  • De halve meloen weer in dunnere repen snijden, lang de schil het vruchtvlees lossnijden en dan verder in blokjes snijden
  • Op een groot bord de rucola verdelen
  • De blokjes meloen verdelen over de sla
  • De mozzarella in blokjes snijden en ook verdelen over het bord
  • De ham in reepjes scheuren en over de salade verdelen
  • Dan de pistachenootjes uit de dop halen en ook over de meloen met ham salade strooien
  • Nu nog even de honingvinaigrette maken: olijfolie, witte wijnazijn, honing en peper en zout naar smaak in een kommetje losroeren
  • De honingvinaigrette over de salade verdelen (het hoeft niet op, de hoeveelheid is naar smaak)

Met slechts een paar lekkere ingrediënten kan je dus een heerlijk variant maken op de standaard meloen met ham. Kijk, zo zet je toch weer eens iets nieuws op tafel.

Voor een luxe dinertje maak ik voor iedereen een eigen bordje, gewoon door de week doe ik het lekker makkelijk op één groot bord.

Leave a Reply